register gallery
 

Go Back   Mazdaspeed Forums >
MAZDASPEED SECTION
>
Mazdaspeed 3/6 MZR Gen1 Forums (2006-2009)
> MazdaSpeed 3/6 - Fuel, Nitrous & Water Injection

MazdaSpeed 3/6 - Fuel, Nitrous & Water Injection MazdaSpeed 3/6 - Fuel, Nitrous & Water Injection Have a CDFP fuel pump question? Do you want to add Nitrous or Water Injection to your Mazdaspeed 3/6 ? Please come on in!


Welcome to Mazdaspeed Forums .

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

*When you join MSF as a registered user, there will be No Ads.

*Registered Members get access to the Off Topic Area of the Forum

*Registered Members have an opportunity to upgrade their accounts to VIP, which brings a host of goddies for supporting MSF such as Raffles, Additional Forum Access, More PM Storage, The ability to upload more Images and many other enhancements.

*Registered members also get access to the live chat box!
Reply
 
Bookmark and Share LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
 Old 09-19-2017, 10:06 AM   #1
 
mikaeli's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Poland
Posts: 6   (View Stats)
iTrader: (0)
Rep Power: 0
mikaeli is an unknown quantity at this point
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
(Thread Starter)
Not Ranked  0 score     
Default Car does'nt start - Low fuel pressure

Hi,
I kindly ask for your help with starting my car ( even if the help would be "go read the F** thread", I couldn't find any referring to my situation) What I could find, most issues ends with relief valve replacement, eventually fuel pump...

Long story short:
Car was in garage for 1,5y. I replaced lot of stuff, disassembled practically every part beside engine block itself (major overhaul was done less than 10k ago) and now I cannot start it.
Symptoms:
fuel pressure on access port is constantly 58-64PSI, even when cranking motor. Car for a moment hesistates if should start up or not, some smoke from exhaust appears and after 1 second gives up - still kranking but no combustion can be heard

What I ruled out so far:
battery - brand new
spark plugs - brand new, but even the old ones were working fine
coils - Tested and ok
starter - rebuilt
HPFP - replaced (with used one) The magic wire that needs to be grounded is grounded
Relief valve - replaced (with used one)
Throttle - cleaned, acting as required
Crank position sensor - Tested and ok
ECU restored to factory and then economy map uploaded so I can read values.


What I don't know how to check:
spill valve on HPFP. If it is disconnected, should pump provide high pressure or not? But anyway, I replaced whole unit..


So anyway, If could someone point me into some more tests I can do I'd really appreciate it.
Best regards
Michal
mikaeli is offline   Reply With Quote
 Old 09-19-2017, 07:18 PM   #2
MRR
 
MRR's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Australia
Posts: 92   (View Stats)
iTrader: (0)
Rep Power: 0
MRR is a splendid one to beholdMRR is a splendid one to beholdMRR is a splendid one to beholdMRR is a splendid one to beholdMRR is a splendid one to beholdMRR is a splendid one to beholdMRR is a splendid one to behold
Thanks: 13
Thanked 17 Times in 15 Posts
Groans: 0
Groaned at 3 Times in 2 Posts
Not Ranked  0 score     
Default

The fuel pressure you are looking at with your access port is the pressure delivered by your intank fuel pump. Your HPFP will do alot more than that when working.
MRR is offline   Reply With Quote
 Old 09-23-2017, 12:05 AM   #3
 
mikaeli's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Poland
Posts: 6   (View Stats)
iTrader: (0)
Rep Power: 0
mikaeli is an unknown quantity at this point
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
(Thread Starter)
Not Ranked  0 score     
Default

Originally Posted by MRR View Post
The fuel pressure you are looking at with your access port is the pressure delivered by your intank fuel pump. Your HPFP will do alot more than that when working.
Yes I'm aware of that. The question is what is causing that since hpfp is a mechanical pump and internals are moving during crank. Is it spill valve? How can I diagnose hpfp?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
mikaeli is offline   Reply With Quote
 Old 09-23-2017, 05:58 AM   #4
 
danb's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
Location: Buffalo NY
Posts: 138   (View Stats)
iTrader: (0)
Rep Power: 30
danb is a splendid one to beholddanb is a splendid one to beholddanb is a splendid one to beholddanb is a splendid one to beholddanb is a splendid one to beholddanb is a splendid one to beholddanb is a splendid one to behold
Thanks: 84
Thanked 16 Times in 14 Posts
Groans: 3
Groaned at 0 Times in 0 Posts
Not Ranked  0 score     
Default

what does fuel pressure read when you have the key on but have engine off? should rise till crack(?) pressure. over 1500
__________________
2007 speed3 GT. gen 2 motor, cobb rmm, twm solid shifter bushings, AP3, Autotech, corksport turbo, catless depo dp, Turbosmart Kompact bpv, Corksport 3port,
Freektune 93 and e85 maps

2011 mzd6 88k. wifes ride
danb is offline   Reply With Quote
 Old 09-23-2017, 10:40 AM   #5
 
mikaeli's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Poland
Posts: 6   (View Stats)
iTrader: (0)
Rep Power: 0
mikaeli is an unknown quantity at this point
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Groans: 0
Groaned at 0 Times in 0 Posts
(Thread Starter)
Not Ranked  0 score     
Default

Thx for reply. It is always 58-62. The question is: is it sufficient pressure to start the car and I should look for cause somewhere else or that is exactly my problem..

Today i disassembled spill valve - it was dirty and stuck - wasn't able to push it with screwdriver. I connected it directly to battery and there was also no reaction. I cleaned it up and now i'm able to move it manually but still no work while connected to battery. since i have two pumps I did exactly the same to the other spill valve and it is acting the same. Do i test it right?

Other thing is i measured voltage on wire to spill valve and there is always 0V (also while KOEO or cranking) any suggestions?

Last edited by mikaeli; 09-23-2017 at 12:04 PM.
mikaeli is offline   Reply With Quote
 Old 09-13-2018, 08:19 PM   #6
 
Solarsurge's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Richmond, VA
Posts: 501   (View Stats)
iTrader: (0)
Rep Power: 87
Solarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the world
Thanks: 24
Thanked 106 Times in 83 Posts
Groans: 0
Groaned at 1 Time in 1 Post
Not Ranked  0 score     
Default

Did you ever figure out what your issue was? I'm having a similar issue. Replaced damn near everything fuel related. Still no start.
Solarsurge is offline   Reply With Quote
 Old 09-13-2018, 08:55 PM   #7
 
Solarsurge's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Richmond, VA
Posts: 501   (View Stats)
iTrader: (0)
Rep Power: 87
Solarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the world
Thanks: 24
Thanked 106 Times in 83 Posts
Groans: 0
Groaned at 1 Time in 1 Post
Not Ranked  0 score     
Default

Jesus Christ. My post attracted a spam bot.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Solarsurge is offline   Reply With Quote
 Old 09-13-2018, 11:09 PM   #8
MRR
 
MRR's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Australia
Posts: 92   (View Stats)
iTrader: (0)
Rep Power: 0
MRR is a splendid one to beholdMRR is a splendid one to beholdMRR is a splendid one to beholdMRR is a splendid one to beholdMRR is a splendid one to beholdMRR is a splendid one to beholdMRR is a splendid one to behold
Thanks: 13
Thanked 17 Times in 15 Posts
Groans: 0
Groaned at 3 Times in 2 Posts
Not Ranked  0 score     
Default

Have you checked the ground wire.
MRR is offline   Reply With Quote
 Old 09-14-2018, 08:56 AM   #9
 
Solarsurge's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Richmond, VA
Posts: 501   (View Stats)
iTrader: (0)
Rep Power: 87
Solarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the worldSolarsurge is the leader of the world
Thanks: 24
Thanked 106 Times in 83 Posts
Groans: 0
Groaned at 1 Time in 1 Post
Not Ranked  0 score     
Default

Originally Posted by MRR View Post
Have you checked the ground wire.

About 753 times. With a multimeter. And wires. And alligator clips.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Solarsurge is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fuel pressure only 60 PSI, car won't start Bob-o MazdaSpeed 3/6 - Troubleshoot/Diagnostics 8 05-20-2014 06:54 PM
Please help, Low Fuel Pressure 2.3speed06 Mazdaspeed3/6 General Discussion 32 02-21-2014 07:24 AM
0 Fuel Pressure/0.0 Volts HPFP Voltage...but I do have fuel pressure?? AFcadet MazdaSpeed 3/6 - Troubleshoot/Diagnostics 24 08-02-2012 11:12 PM
More fuel pressure not enough? Enki MazdaSpeed 3/6 - Fuel, Nitrous & Water Injection 36 06-21-2011 09:55 AM
Fuel pressure dip myms3 MazdaSpeed 3/6 - Troubleshoot/Diagnostics 15 05-03-2008 11:37 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:46 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
vB.Sponsors
Template-Modifications by TMS
©Copyright 2008 ; 2018 Cymru Internet Services LLC | FYHN™ Autosports HQ
Ad Management plugin by RedTyger
Page generated in 0.26780 seconds with 23 queries